Easy sanitary solutions pro.easydrain.nl

Douchegoot aarden


Is een douchegoot aarden noodzakelijk, ook als deze een kuststof sifon heeft? In dit artikel wordt uitgelegd waarom je moet aarden, waaraan je moet voldoen en hoe je dit het beste kunt uitvoeren.  

Wat is aarden?

Aarding van alle metalen voorwerpen in een badkamer wordt ook wel ‘potentiaalvereffening’ genoemd. Dit betekent dat er geen spanning mag zijn tussen voorwerpen onderling en deze voorwerpen dus hetzelfde ‘elektrische potentiaal’ hebben. Wanneer alle voorwerpen worden geaard met een aarddraad en zijn verbonden met de elektrische installatie, hebben deze een gelijk ‘elektische potentiaal’. Hierdoor kom je niet onder stroom te staan wanneer je verschillende metalen voorwerpen in de badkamer tegelijk aanraakt.

NEN 1010 Norm

Centraal Aardpunt Badkamer (CAP)

Voor het gebruik van electriciteit in de badkamer gelden strenge veiligheidseisen. Deze zijn ondergebracht in de NEN 1010 norm. Dit is de norm voor electrotechnische laagspanningsinstallaties in de woningen, gebouwen en infrastructuur. Volgens de NEN 1010 moeten metalen onderdelen in de badkamer die, naar verwachting onder stroom kunnen komen te staan, verplicht worden aangesloten op het centrale aardpunt (CAP).

Let op: uitzonderingen zijn metalen onderdelen die tussen kunststof onderdelen worden gemonteerd, bijvoorbeeld een afvoer in een douchebak, dient niet geaard te worden.

Douchegoot aarden

Beton is een geleidend materiaal. Daarom moet een metalen douchegoot die in direct contact met het beton of zandcementdekvloer staat, altijd geaard worden . Daar waar het niet duidelijk is of een voorwerp al dan niet geaard moet worden, is het verstandig om te aarden. Op deze wijze sluit je risico´s uit. Easy Drain douchegoten worden standaard geleverd met een verankeringsclip, waarop de vereffeningsleiding kan worden aangesloten. Deze leiding dient vervolgens op het Centraal Aardepunt (CAP) te worden geplaatst in de badkamer.

douchedrain aarden
Verankeringsclip voor aarden van de douchegoot

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Neem contact op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Find our website that's made specifically for you

You are visiting our Global website. Based on your language preferences, you might be interested in our website for North America, where you can find information about products that are available there.