Algemene Inkoopvoorwaarden

Algemene Inkoopvoorwaarden van Easy Sanitary Solutions B.V. (hierna te noemen “ESS B.V.”)
– betreffende handelstransacties tussen ondernemingen – Geldig vanaf: 01/2022

I. Definities
1. ESS B.V.: ESS B.V. en/of enige gelieerde ondernemingen.Lieferant: die natür-liche oder juristische Person (und alle weiteren Lieferanten, die der Lieferant für die Ausführung des Vertrags hinzuzieht), mit der ESS B.V. einen Vertrag bezüglich des Kaufs der im Vertrag festgelegten Waren und/oder der Er-bringung von im Vertrag festgelegten Dienstleistungen abschließt.
2. Leverancier: de natuurlijke persoon of rechtspersoon (en eventuele andere leveranciers die leverancier inschakelt voor de uitvoering van de overeen-komst) met wie ESS B.V. een overeenkomst sluit met betrekking tot de koop van de in de overeenkomst gespecificeerde zaken en/of het verrichten van de in de overeenkomst gespecificeerde diensten.
3. Overeenkomst: alle schriftelijke overeenkomsten tussen ESS B.V. en leveran-cier in verband met de aankoop van zaken en/of het verrichten van diensten, waarvan de inkooporder van ESS B.V. en deze inkoopvoorwaarden in ieder geval integraal deel uitmaken.
4. Inkoopvoorwaarden: deze algemene voorwaarden, die deel uitmaken van de overeenkomst tussen ESS B.V. en leverancier.
5. Incoterms: de meest recente versie van de incoterms op de datum van de aanbieding, zoals opgesteld en gepubliceerd door de Internationale Kamer van Koophandel.

II. Werkingssfeer
1. Naast de afzonderlijke contractuele overeenkomsten, waaronder het contract, zijn uitsluitend deze inkoopvoorwaarden van toepassing op alle zakelijke transacties met de leverancier. Zij zijn in geval van vaste zakenrelaties of raamovereenkomsten van toepassing op alle volgende leveringsrelaties totdat nieuwe inkoopvoorwaarden van ESS B.V. van kracht worden.
2. Alle andere bedingen en voorwaarden worden niet als contractuele bedin-gen erkend.
3. Alle afspraken die in verband met de totstandkoming van de overeenkomst worden gemaakt, moeten schriftelijk worden vastgelegd. Alle wijzigingen van de contractuele overeenkomsten dienen schriftelijk te geschieden en behoeven de instemming van ESS B.V.te hebben.
4. Ingeval de inhoud van het contract afwijkt van de inhoud van de inkoop-voorwaarden, prevaleert de inhoud van het contract.

III. Aanbiedingen en sluiting van de overeenkomst
1. Alle aanbiedingen dienen kwantitatief en kwalitatief aan de vraag van ESS B.V. te voldoen. Afwijkingen van de specificaties in onze aanvraag moeten uitdrukkelijk worden vermeld in de desbetreffende offerte. De door de leve-rancier ingediende offerte is voor hem bindend gedurende ten minste één maand. Voorts dient de leverancier een monster van het betrokken product in te dienen. Offertes en monsters worden gratis verstrekt. Alle prijzen, inclusief BTW, zijn vermeld in EUR/USD, exclusief verzendkosten en inclusief verpak-king en verzekering.
2. Een overeenkomst tussen ESS B.V. en leverancier komt slechts tot stand indien ESS B.V. een aanbod van leverancier schriftelijk en uitdrukkelijk heeft aan-vaard.
3. Aanvaarding van onze aanbiedingen (bestellingen) geschiedt binnen 3 werkdagen na ontvangst en door middel van een schriftelijke orderbevesti-ging met bindende gegevens over levertijd, ordernummer, orderreferentie, besteldatum en prijzen. Onze bestellingen worden altijd schriftelijk geplaatst. 3. Voorzover er sprake is van algemene bestellingen die afroepingen van le-veringen vereisen, worden onze contractuele afroepingen van leveringen bindend indien de leverancier niet binnen 3 werkdagen na ontvangst be-zwaar maakt.
4. Indien nog geen bindende leveringsdatum is overeengekomen, zal de leve-rancier zich onthouden van het nemen van kostenverhogende maatregelen, tenzij wij met dergelijke maatregelen hebben ingestemd. Indien een leverings-termijn nog niet bindend is overeengekomen, maar de naleving van een door ons verlangde leveringstermijn maatregelen vereist, dient de leverancier ons hiervan schriftelijk in kennis te stellen.

IV. Orde en documentatie
1. In de raamovereenkomsten wordt alleen de aankoop gespecificeerd van de noodzakelijke basismaterialen binnen het vereiste toepassingsgebied. De ver-vaardiging van goederen die op verzoek moeten worden geleverd, is slechts toegestaan na een vrijgave-instructie.
2. In geval van wijziging van tekening of vorm door de leverancier, draagt de leverancier het risico van niet-aanvaarding van de goederen, alsmede van al-le gebreken en schade die daardoor worden veroorzaakt.
3. Afwijkingen van de tekst en inhoud van de opdracht van ESS B.V. voor wat betreft kwantiteit en kwaliteit en daaruit voortvloeiende wijzigingen in de overeenkomst worden eerst geacht te zijn overeengekomen na uitdrukkelijke schriftelijke bevestiging door ESS B.V..
4. ESS B.V. is gerechtigd in overleg met de leverancier wijzigingen in de struc-tuur, leveringshoeveelheden en leveringsdata te verlangen alvorens de order te verwerken. Er worden redelijke en wederzijds bevredigende regelingen ge-troffen met betrekking tot de gevolgen van dergelijke wijzigingen. Indien geen overeenstemming kan worden bereikt, behoudt ESS B.V. zich het recht voor de overeenkomst te ontbinden. In een dergelijk geval ontvangt de leverancier een redelijke vergoeding. Leverancier mag zonder overleg met ESS B.V. geen wijzigingen in de constructie of het ontwerp aanbrengen ten opzichte van eerdere, soortgelijke leveringen en diensten.
5. Tekeningen, gereedschappen, monsters, modellen, merken en specificaties e.d., alsmede eindproducten en halffabrikaten die door ESS B.V. zijn over-handigd of voor ESS B.V. zijn vervaardigd, blijven of worden eigendom van ESS B.V. en mogen zonder voorafgaande uitdrukkelijke schriftelijke toestem-ming van ESS B.V. niet aan derden worden overgedragen of door derden worden ingezien. Behoudens andersluidende individuele afspraken, worden deze door ESS B.V. onmiddellijk na voltooiing van de opdracht ongevraagd aan ESS B.V. geretourneerd. Goederen vervaardigd met voornoemde ge-reedschappen, merken en aanduidingen of geëtiketteerde producten mogen slechts met uitdrukkelijke toestemming van ESS B.V. aan derden worden gele-verd. De bepaling in clausule XVII blijft onverlet.

V. Prijzen, facturen, betalingsvoorwaarden
1. De in het contract vermelde prijs de maximumprijs is. De prijs kan lager zijn, maar niet hoger. De prijzen worden geacht inclusief BTW te zijn, maar de BTW wordt afzonderlijk vermeld.
2. Tenzij schriftelijk anders is overeengekomen, wordt de prijs geacht te zijn “Delivery Duty Paid” (DDP = Delivered Duty Paid) conform Incoterms naar het door ESS B.V. opgegeven verzendadres, inclusief verpakking en transport-verzekering. Tenzij anders is overeengekomen, wordt verpakking bij uitzon-dering tegen kostprijs gefactureerd.
3. In geval van teruggave zal ten minste twee derde van de factuurwaarde worden gecrediteerd.
4. De facturen moeten na de levering van de goederen voor elke bestelling of elke deellevering of gedeeltelijke dienstverlening afzonderlijk in tweevoud worden ingediend. De facturen moeten een ordernummer, een orderaandui-ding en een orderdatum bevatten. De belasting over de toegevoegde waarde moet afzonderlijk worden vermeld.
5. Betaling zal pas geschieden na ontvangst van alle goederen zonder gebre-ken of na volledige uitvoering van de diensten zonder gebreken na ontvangst van de factuur. Hetzelfde geldt voor goedgekeurde deelleveringen. Vertra-gingen in de betaling als gevolg van onjuiste of onvolledige facturen hebben geen invloed op de kortingstermijnen.
6. Betaling geschiedt na volledige levering (of goedgekeurde deellevering) en na ontvangst van een deugdelijke factuur. Een korting van 3 % wordt toege-kend op voorwaarde dat de betaling wordt verricht binnen 20 dagen na het einde van de maandelijkse factureringsperiode volgend op de uitvoering en de ontvangst van een correcte factuur.
7. Indien leverancier niet of niet volledig voldoet aan enige verplichting voort-vloeiende uit de overeenkomst of uit deze inkoopvoorwaarden, is ESS B.V. gerechtigd de betalingsverplichting jegens leverancier op te schorten.
8. Betaling door ESS B.V. houdt geen afstand van recht in.
9. ESS B.V. is in het kader van de wettelijke bepalingen gerechtigd tot verreke-ning of aftrek.
10. Indien de kredietwaardigheid of de leveringscapaciteit van de leverancier zodanig verslechtert dat de uitvoering van het contract in gevaar komt, of in-dien de leverancier blijvend ophoudt te presteren, hebben wij het recht om contracten zonder opzegtermijn geheel of gedeeltelijk te beëindigen of terug te trekken.
11. Wij hebben het recht op verrekening en retentie voor zover de wet dat be-paalt.

VI. Leveringsdata en -termijnen, vertragingen
1. De leveringstermijnen en -data voor bestellingen en verzending van goederen zijn bindend. Een leveringsdatum of leveringstermijn wordt geacht te zijn na-gekomen indien de activiteiten van ESS B.V. de zaken tijdig hebben ontvan-gen. Deelleveringen worden slechts geaccepteerd indien zij vooraf met ESS B.V. zijn overeengekomen.
2. Leverancier dient de betreffende inkoopafdeling van ESS B.V. onverwijld schriftelijk op de hoogte te stellen van problemen die tijdige levering van de in de order omschreven kwaliteit in de weg staan, teneinde een beslissing van ESS B.V. te verkrijgen omtrent handhaving van de order. De leverancier is aansprakelijk indien de informatie over de vertraging te laat of in het geheel niet wordt verstrekt.
3. De leverancier wordt geacht in gebreke te zijn indien hij een overeengeko-men leveringstermijn of termijn voor gedeeltelijke levering van de goederen overschrijdt.
5. In geval van ontbinding kan ESS B.V. deelleveringen behouden door afgifte van een creditnota.
6. ESS B.V. is niet verplicht een levering van zaken te accepteren indien de levering te vroeg geschiedt.
7. Bij niet-nakoming van de uit de overeenkomst voortvloeiende leveringsver-plichtingen is leverancier, na aanmaning, aan ESS B.V. een contractuele boe-te verschuldigd van 0,5% van de totale netto orderwaarde voor elke week of gedeelte daarvan. De maximumboete bedraagt 5% van de totale nettowaar-de van de bestelling. De betaalde boete zal worden verrekend met alle vor-deringen tot schadevergoeding. Deze boete zal geen effect hebben op scha-declaims van ESS B.V..
8. Schadeclaims van de leverancier wegens vertraagde ontvangst of inont-vangstneming blijven beperkt tot de typisch te verwachten schade bij lichte na-latigheid van onze kant.
9. indien door ons geleverde goederen als nieuwe goederen aan consumenten worden verkocht, zijn de wettelijke bepalingen betreffende ondernemersver-haal ook in de verhouding tussen ESS B.V. en de leverancier van toepassing; in het bijzonder
i. de verjaringstermijn van onze vorderingen wegens gebreken op zijn vroegst aanvangt twee maanden na het tijdstip waarop wij de vorderingen van onze contractspartner hebben voldaan, waarbij deze verjaringstermijn uiterlijk ein-digt vijf jaar na het tijdstip waarop de leverancier de goederen aan ESS B.V. heeft geleverd,
ii. is het niet nodig een anderszins vereiste termijn voor onze rechten op gebre-ken vast te stellen, indien wij door ons geleverde producten terugnemen we-gens gebrekkigheid van het voorwerp van de overeenkomst door de leveran-cier of indien de koopprijs ten opzichte van ons hierdoor werd verminderd of indien hierdoor anderszins aanspraken jegens ons werden geldend gemaakt,
iii. wij vergoeding kunnen vorderen van de kosten die wij ten laste van de koper hebben, indien het door de koper gestelde gebrek reeds aanwezig was op het tijdstip van de risico-overgang op ESS B.V., en
iv. is de omkering van de bewijslast van toepassing, met dien verstande dat de termijn begint te lopen bij de overgang van het risico op de consu-ment.
10. Artikel 9 hierboven is ook van toepassing indien door ons geproduceerde goederen zijn geïntegreerd in een ander product of anderszins verder zijn bewerkt voordat zij aan een consument worden verkocht.
11. Voordat wij een door onze contractpartner geldend gemaakte aanspraak op gebreken erkennen of nakomen, zullen wij de leverancier van de geldend gemaakte aanspraak op de hoogte stellen en binnen een redelijke termijn om een verklaring verzoeken. Indien de verklaring niet binnen de redelijke termijn geschiedt en geen minnelijke schikking tot stand komt, wordt de door ons daadwerkelijk toegekende aanspraak op gebreken geacht verschuldigd te zijn aan onze contractspartij, tenzij de leverancier het tegendeel bewijst.

VII. Levering, verzending, vervoer en verpakking
1. Alle leveringen geschieden DDP in overeenstemming met de Incoterms.
2. Elke levering moet vergezeld gaan van afleveringsbonnen en pakbonnen. Deze documenten moeten de volgende informatie bevatten: Bestelnummer van de leverancier en van ESS B.V., aantal stuks en eenheden, bruto en netto gewicht en, indien van toepassing, rekengewicht, omschrijving van de goe-deren van de leverancier en van ESS B.V., inclusief identificatienummers van de onderdelen en, in geval van goedgekeurde deelleveringen, de nog te le-veren hoeveelheid.
3. Bij levering van vrachtgoederen dient op de dag van levering een vrachtbrief afzonderlijk aan ESS B.V. te worden gezonden.
4. Alle goederen dienen te worden geleverd in de door ESS B.V. voorgeschre-ven verpakking en de leverancier is er verantwoordelijk voor dat de goe-deren door de verpakking beschermd worden tegen beschadiging. Tenzij anders is aangegeven, moeten de goederen behoorlijk en in overeenstem-ming met de in de industrie gangbare praktijk worden verpakt.
5. Speciale verpakkingsmaterialen kunnen alleen worden geretourneerd als de leveringsdocumenten daartoe instructies bevatten. De terugzending geschiedt franco.

VIII. Eigendom en risico
1. De leverancier is aansprakelijk voor schade ontstaan tijdens het vervoer tot aan de plaats van aanvaarding op de plaats van levering, met inbegrip van het lossen. Om deze reden is de leverancier verplicht voor zijn levering een toereikende transportverzekering af te sluiten.
2. Indien ESS B.V. in uitzonderingsgevallen de transportkosten voor haar reke-ning neemt, zal steeds de meest kosteneffectieve wijze van transport worden gekozen, waarbij rekening wordt gehouden met de transportveiligheid.
3. De risico-overdracht geschiedt volgens de overeengekomen Incoterms. De eigendomsoverdracht vindt plaats zodra de zaken op het verzendadres deugdelijk zijn afgeleverd dan wel bij installatie en inontvangstneming van de zaken op het terrein van ESS B.V.. Tot aan de verzending draagt leverancier de kosten en het risico voor de opslag van de zaken.
4. Onze eigendom van de onder eigendomsvoorbehoud geleverde goederen blijft bestaan, ook indien wij wegens te late of gebrekkige levering weigeren de goederen in ontvangst te nemen of af te nemen, of indien wij afzien van het plaatsen van verdere bestellingen. In dergelijke gevallen worden de reste-rende gereserveerde goederen op verzoek kosteloos aan ons ter beschikking gesteld. De leverancier mag de voorbehouden goederen zonder onze voor-afgaande schriftelijke toestemming niet in pand geven of tot zekerheid over-dragen. In geval van inbeslagneming of andere ingrepen door derden dient de leverancier ons daarvan onmiddellijk schriftelijk in kennis te stellen. De le-verancier is gerechtigd de onder eigendomsvoorbehoud geleverde goederen in het kader van de normale bedrijfsuitoefening voor ons te verwerken tot de door ons bestelde goederen. De leverancier is gerechtigd de onder eigen-domsvoorbehoud geleverde goederen in het kader van de normale bedrijfs-uitoefening voor ons te verwerken tot de door ons bestelde goederen.
5. Wij erkennen geen uitbreiding of verlenging van het eigendomsvoorbehoud van de leverancier die verder gaat dan het eenvoudige eigendomsvoorbe-houd van de bij ons opgeslagen onverwerkte leveranciersgoederen, in het bijzonder na verwerking, verbinding of vermenging met andere goederen, alsmede na de verkoop van de leveranciersgoederen.
6. De leverancier heeft alleen een recht op verrekening of retentie op grond van tegenvorderingen die als definitief en absoluut zijn vastgesteld of klaar liggen voor een beslissing of onbetwist zijn.

IX. Verlenen van diensten
1. De diensten worden verricht op de wijze en op het tijdstip die in het contract zijn vermeld.
2. Leverancier wordt geacht in verzuim te zijn indien hij een overeengekomen termijn voor het verrichten van diensten overschrijdt.
3. De dienstverlening is voltooid op het moment dat ESS B.V. schriftelijk heeft bevestigd dat de diensten zijn verricht, dan wel heeft erkend. Leverancier kan aan deze bevestiging c.q. erkenning geen rechten ontlenen en de bevestiging c.q. erkenning staat er derhalve niet aan in de weg dat ESS B.V. haar rechten uitoefent die voortvloeien uit (onder meer) een tekortkoming aan de zijde van Leverancier.

X. Overmacht
1. Als gevallen van overmacht worden beschouwd oorlogen, burgeroorlogen, export- of handelsbeperkingen als gevolg van veranderingen in politieke om-standigheden en stakingen, uitsluitingen, bedrijfsstoringen en -beperkingen en soortgelijke gebeurtenissen die het voor ESS B.V. onmogelijk of onredelijk maken om de voorwaarden van de overeenkomst na te komen. In deze ge-vallen is ESS B.V. ontheven van haar contractuele verplichtingen en de ver-plichting tot tijdige afname zolang deze situatie voortduurt. Na kennisgeving door ESS B.V. zullen ESS B.V. en leverancier te goeder trouw hun verplichtin-gen aanpassen aan de wijzigingen in de contractuele voorwaarden. Indien de periode van overmacht ten minste twee weken onafgebroken voortduurt, is ESS B.V. gerechtigd de overeenkomst te ontbinden, zonder dat zij recht heeft op schadevergoeding.
2. Gevallen van overmacht aan de zijde van de leverancier omvatten in geen geval de intrede van derden, storingen in hulpmaterialen, liquiditeits- of sol-vabiliteitsproblemen van de leverancier.

XI. Kwaliteit, kwaliteitsborging
1. De leverancier dient zich bij de levering te houden aan de erkende technische normen en de overeengekomen (technische) gegevens, in het bijzonder de kwaliteitsspecificaties en de toepasselijke veiligheidsvoorschriften, alsmede aan andere veiligheidsvoorschriften. Op basis van de internationale ISO-norm 9000:2000 handhaaft de leverancier een kwaliteitszorgsysteem met een gegarandeerde doelstelling van nul gebreken en voortdurende verbete-ring van zijn prestaties.
2. De leverancier moet erop toezien dat zijn leveranciers een vergelijkbaar kwaliteitszorgsysteem hanteren, en er aldus voor zorgen dat aangekochte onderdelen en/of extern verbeterde onderdelen vrij van gebreken zijn. De-tails kunnen worden geregeld in kwaliteitsborgingsovereenkomsten (QAA) en in individuele schriftelijke kwaliteitsgerelateerde overeenkomsten tussen ESS BV en de leverancier. Deze overeenkomsten worden afzonderlijk gesloten.
3. Leverancier zal de Europese REACH-verordening (EC/1907/2006) in acht nemen en naleven en ESS B.V. alle in dit kader door ESS B.V. gevraagde in-formatie verschaffen.

XII. Efficiënt gebruik van hulpbronnen, bescherming van het milieu en veiligheid op het werk
1. ESS B.V. verwacht van leveranciers dat zij consequent omgaan met milieube-scherming en voldoen aan milieu- en arbeidsveiligheidsnormen.
2. Tijdens de leveringsrelatie is de leverancier verplicht de nodige hulpbronnen, met name materiaal, energie en water, efficiënt te gebruiken. Hij moet de mili-eu-effecten tot een minimum beperken, met name wat betreft afval, afvalwater, luchtverontreiniging en lawaaihinder. 3. Hij moet de milieu-effecten tot een minimum beperken.
3. De leverancier is verplicht te zorgen voor de veiligheid en de gezondheid van zijn werknemers op het werk.
4. De leverancier implementeert en onderhoudt een milieubeheersysteem over-eenkomstig ISO 14001, een energiebeheersysteem overeenkomstig de eisen van ISO 50001 en een gezondheids- en veiligheidsbeheersysteem op het werk overeenkomstig ISO 45001.
5. Bij de inkoop houdt ESS B.V. rekening met de verbetering van de milieupres-taties en de energie-efficiëntie. De leverancier wordt aangemoedigd pro-ducten aan te bieden die deze verbetering ondersteunen.

XIII. Inspecties
1. Indien geen afspraken zijn gemaakt in het kader van een kwaliteitsborgings-overeenkomst, zullen de leveringen door ESS B.V. binnen een redelijke termijn worden gecontroleerd op duidelijke afwijkingen van de kwantitatieve en kwa-litatieve specificaties. Kennisgevingen van gebreken door ESS B.V. worden geacht tijdig te zijn indien zij zijn ontvangen binnen tien werkdagen na ont-vangst van de zaken van de leverancier of, in geval van verborgen gebreken, na ontdekking daarvan.
2. Indien goederen worden afgekeurd, zal ESS B.V. de leverancier hiervan op de hoogte stellen. ESS B.V. zal de afgekeurde zaken voor rekening en risico van leverancier (doen) opslaan. Indien leverancier deze zaken niet terug-neemt binnen 14 dagen nadat leverancier op de hoogte is gesteld van de af-keuring van de zaken door ESS B.V., zal ESS B.V. deze zaken voor rekening en risico van leverancier aan leverancier retourneren, ongeacht de goedkeu-ring van leverancier. Indien leverancier weigert de zaken terug te nemen, kan ESS B.V. deze zaken voor rekening en risico van leverancier opslaan, verko-pen of vernietigen.
3. De leverancier kan geen rechten ontlenen aan de uitslag van een keuring of onderzoek als bedoeld in lid 1 of aan het falen van een dergelijke keuring of onderzoek.
4. De leverancier is verplicht, deze voornoemde regelingen inzake aanspraken op gebreken dienovereenkomstig aan zijn toeleveranciers door te geven en op ons verzoek aanspraken op gebreken uit hoofde van de prestatie aan ons over te dragen.
5. De leverancier legt de beperkingsvoorschriften voor aan zijn bedrijfsaan-sprakelijkheidsverzekeraar met het oog op opname in zijn bedrijfs- en pro-ductaansprakelijkheidsverzekering.

XIV. Garantie
1. De leverancier garandeert dat de te leveren goederen of de te verrichten diensten beantwoorden aan het contract en aan deze inkoopvoorwaarden. Deze garantie garandeert ten minste dat:
• de goederen de overeengekomen kenmerken bezitten;
• de goederen nieuw zijn en vrij van gebreken en rechten van derden;
• de goederen of diensten geschikt zijn voor het doel waarvoor de order is geplaatst of het contract is gesloten;
• de diensten op technisch verantwoorde wijze en zonder onderbreking wor-den verleend;
• de goederen of diensten voldoen aan vastgestelde eisen of wettelijke voor-schriften en/of toepasselijke vrijwillige zelfreguleringsrichtsnoeren, onder meer op het gebied van kwaliteit, gezondheid, veiligheid, milieubescherming en reclame;
• de goederen zijn voorzien van een vermelding van de fabrikant of van degene die de goederen in de handel brengt; en
• de goederen zijn geëtiketteerd met, of vergezeld gaan van, alle gegevens en instructies die nodig zijn voor een juist en veilig gebruik.
2. Indien de geleverde zaken – ongeacht de resultaten van eerdere keuringen – niet blijken te voldoen aan de in lid 1 van dit artikel gestelde eisen, zal leve-rancier de zaken voor eigen rekening en op eerste verzoek van ESS B.V. her-stellen, dan wel de zaken vervangen of ontbrekende zaken leveren, zulks ter keuze van ESS B.V., tenzij ESS B.V. de voorkeur geeft aan ontbinding van de overeenkomst overeenkomstig het bepaalde in artikel XIX van deze inkoop-voorwaarden, een en ander onverminderd andere rechten van ESS B.V. op vertraging (waaronder het recht op schadevergoeding). Alle in dit verband gemaakte kosten (met inbegrip van de kosten van herstel en demontage) zijn voor rekening van de leverancier.
3. In spoedeisende gevallen en in gevallen waarin na overleg met leverancier redelijkerwijs moet worden aangenomen dat leverancier niet aan zijn garan-tieverplichtingen kan voldoen, is ESS B.V. gerechtigd het herstel of de vervan-ging voor rekening van leverancier zelf uit te voeren of door derden te laten uitvoeren of bewerkstelligen. Dit ontslaat de leverancier niet van de verplich-tingen die uit het contract en deze inkoopvoorwaarden voortvloeien.
4. Tenzij schriftelijk anders is overeengekomen, geldt een garantietermijn van vijf jaar na levering van de goederen of verlening van de diensten.
5. Een overeengekomen garantietermijn begint opnieuw te lopen na aanvaar-ding van reparaties, vervangingen of nieuwe leveringen met betrekking tot de zaken waarop de garantiebepalingen van toepassing zijn.
6. Indien soortgelijke gebreken zich in een periode van zes maanden voordoen bij meer dan 5% van de door de leverancier geleverde goederen, worden al-le goederen uit deze productieperiode geacht dit gebrek te vertonen en wor-den zij geacht niet te voldoen aan het bepaalde in lid 1 hierboven (seriege-breken), tenzij de leverancier het tegendeel bewijst.

XV. Geheimhoudingsplicht
1. Leverancier is verplicht tot absolute geheimhouding van alle informatie van ESS B.V. (waaronder ideeën, kennis, bedrijfsgeheimen, gegevens, processen, stoffen, monsters, etc.) waarvan hij in het kader van (de uitvoering van) de overeenkomst kennis heeft genomen en die door ESS B.V. als vertrouwelijk is aangemerkt of waarvan leverancier redelijkerwijs moet aannemen dat deze vertrouwelijk is (hierna “vertrouwelijke informatie”). De leverancier zal de toegang tot Vertrouwelijke Informatie beperken tot personen die deze infor-matie nodig hebben voor de Overeenkomst of de uitvoering van de Over-eenkomst. Behoudens voorafgaande schriftelijke toestemming van ESS B.V. zal leverancier geen Vertrouwelijke Informatie of enig deel daarvan bekend-maken of beschikbaar stellen aan enige persoon, firma, vennootschap of an-dere rechtspersoon en leverancier zal de Vertrouwelijke Informatie of enig deel daarvan uitsluitend gebruiken voor de doeleinden van de Overeenkomst of de uitvoering van de Overeenkomst.
2. De in artikel XV, lid 1, bedoelde geheimhoudingsplicht is niet van toepassing op informatie ten aanzien waarvan de leverancier met schriftelijke bewijsstuk-ken kan aantonen dat de informatie
• reeds volledig in haar bezit was voordat zij door ESS B.V. openbaar werd gemaakt zonder dat leverancier gebonden was door een geheimhoudings-plicht jegens ESS B.V. of een derde; of
• al algemeen bekend of beschikbaar waren op het moment van bekendma-king door ESS B.V. of dit nadien zijn geworden, anders dan door een hande-len of nalaten van de leverancier; of
• door de leverancier werden verkregen via een derde partij die niet gebonden was door een geheimhoudingsplicht met betrekking tot dergelijke informatie; of
• onafhankelijk door de leverancier is ontwikkeld zonder gebruik te maken van door ESS B.V. bekendgemaakte informatie; of
• door de leverancier openbaar moet worden gemaakt op grond van de wet, de regels of voorschriften van een door de autoriteiten erkende organisatie of een definitieve beslissing van een rechtbank of een ander overheidsorgaan waartegen geen rechtsmiddelen openstaan. In dit geval zal leverancier ESS B.V. tijdig en schriftelijk informeren, zodat de omvang van de openbaarma-king door leverancier in overleg met ESS B.V. beperkt blijft tot hetgeen strikt noodzakelijk is.
3. De leverancier verplicht is dezelfde verplichtingen als bedoeld in artikel XV, lid 1, op te leggen aan zijn werknemers en derden die hij voor de uitvoering van de order inschakelt. De leverancier garandeert dat deze werkne-mers/derden de geheimhoudingsplicht niet zullen schenden.

XVI. Intellectuele eigendomsrechten
1. Voor zover er intellectuele eigendomsrechten rusten op door de leverancier geleverde goederen en/of diensten, met inbegrip van de desbetreffende do-cumentatie, komen deze intellectuele eigendomsrechten toe aan de leveran-cier indien de leverancier kan aantonen dat deze rechten reeds bestonden en in het bezit waren van de leverancier vóór de inwerkingtreding van de over-eenkomst of dat zij onafhankelijk van de overeenkomst of de uitvoering van de overeenkomst werden ontwikkeld. De Leverancier verleent ESS B.V. een niet-exclusief, eeuwigdurend, onherroepelijk, wereldwijd en overdraagbaar gebruiksrecht met betrekking tot Intellectuele Eigendomsrechten voor alle doeleinden in verband met het bedrijf of de activiteiten van ESS B.V. Dit ge-bruiksrecht van ESS B.V. omvat tevens het recht om dit gebruiksrecht over te dragen aan de klanten/potentiële klanten van de Onderneming of derden met wie de Onderneming relaties onderhoudt in verband met het bedrijf.
2. De Leverancier garandeert dat het gebruik (met inbegrip van wederverkoop) van de door hem geleverde goederen of verrichte diensten geen inbreuk maakt op de intellectuele eigendomsrechten of andere rech-ten/eigendomsrechten van derden.
3. Zal leverancier ESS B.V. vrijwaren voor alle aanspraken van derden die voortvloeien uit een inbreuk op de in artikel XV lid 2 van deze inkoopvoor-waarden bedoelde rechten en zal leverancier ESS B.V. vrijwaren voor alle schade die hieruit voortvloeit.
4. Alle tekeningen, materialen en andere hulpmiddelen die door ESS B.V. ter beschikking zijn gesteld dan wel door leverancier zijn vervaardigd of aange-schaft en door ESS B.V. zijn betaald, blijven eigendom van ESS B.V. en zullen te allen tijde terstond opeisbaar zijn door ESS B.V.. De leverancier beheert al deze gereedschappen voor eigen rekening en risico en houdt ze in goede staat. Hij zal deze niet voor derden gebruiken of doen gebruiken, tenzij hij daarvoor schriftelijke toestemming van ESS B.V. heeft verkregen. Artikel XV betreffende “Vertrouwelijkheid” is van overeenkomstige toepassing op alle in dit lid genoemde instrumenten.
5. Alle rechten van intellectuele eigendom met betrekking tot alle materialen, methoden, gegevens, tekeningen, informatie, rapporten, knowhow, uitvindin-gen, bedrijfsgeheimen, verbeteringen, technieken en andere resultaten, als-mede de daarbij behorende documentatie, ontstaan in verband met of ten gevolge van de betrekkingen (waaronder de overeenkomst) tussen ESS B.V. en leverancier, berusten uitsluitend bij ESS B.V. vanaf het moment dat zij ont-staan. Voor zover nodig zal Leverancier dergelijke intellectuele eigendoms-rechten bij voorbaat, onvoorwaardelijk en zonder tegenprestatie aan ESS B.V. overdragen, welke overdracht ESS B.V. aanvaardt. Indien voor de over-dracht of aantekening in relevante telefoongidsen een document of andere formele activiteit noodzakelijk is, zegt Leverancier reeds nu zijn onvoorwaar-delijke medewerking hieraan toe of verleent hij ESS B.V. een onherroepelijke notariële volmacht waarmee ESS B.V. deze overdracht of aantekening (of andere formele activiteiten) kan uitvoeren.

XVII. Aansprakelijkheid, schadeloosstelling en verzekering
1. Ledere tekortkoming van Leverancier in de nakoming van zijn verplichtingen geeft ESS B.V. het recht van Leverancier te verlangen dat deze de tekortko-mingen en/of de gevolgen daarvan geheel of gedeeltelijk voor zijn rekening en risico herstelt.
2. Leverancier aansprakelijk is voor alle schade die ESS B.V. lijdt ten gevolge van een tekortkoming in de nakoming van haar verplichtingen door leveran-cier en/of ten gevolge van een handelen of nalaten van leverancier of haar personeel of door haar ingeschakelde derden. De aansprakelijkheid van de leverancier geldt zowel voor directe als voor indirecte schade.
3. Onverminderd het bepaalde in artikel XVI lid 3, zal leverancier ESS B.V. vrijwaren voor alle aanspraken van derden in verband met de tussen ESS B.V. en leverancier gesloten overeenkomst.
4. Leverancier dient een toereikende aansprakelijkheidsverzekering als bedoeld in dit artikel af te sluiten dan wel in bezit te hebben en deze polis op verzoek aan ESS B.V. ter inzage te geven. Deze verzekeringsplicht strekt zich ook uit tot hulpmiddelen die op enigerlei wijze bij de uitvoering van de overeenkomst zijn betrokken.
5. ESS B.V. is niet aansprakelijk voor door leverancier geleden schade, tenzij de schade is veroorzaakt door opzet of bewuste roekeloosheid van de bedrijfs-leiding van ESS B.V..
6. De leverancier zorgt ervoor dat onze werktuigen en modellen in het kader van zijn bestaande verzekeringen voldoende zijn meeverzekerd tegen brand-, water-, storm-, inbraak- en vandalismeschade. De leverancier draagt hierbij de uit deze verzekering voortvloeiende aanspraken op schadevergoeding aan ons over; wij aanvaarden de overdracht. Voorts is de leverancier verplicht al-le noodzakelijke onderhouds- en inspectiewerkzaamheden aan onze goe-deren, alsmede alle onderhouds- en reparatiewerkzaamheden tijdig uit te voeren. De kosten voor deze werkzaamheden en eventuele extra kosten voor verzekeringsdekking komen voor rekening van de leverancier, zoals in de branche gebruikelijk is.

XVIII. Onderdelen, laatste bestelling
1. Indien de leverancier voornemens is de productie van de aan ons geleverde goederen of van reserveonderdelen voor deze goederen stop te zetten, dient hij ons hiervan onmiddellijk na het besluit, doch ten minste 12 maanden van tevoren, uitdrukkelijk schriftelijk in kennis te stellen. De leverancier stelt ons in de gelegenheid een laatste bestelling te plaatsen.

XIX. Resolutie
1. ESS B.V. heeft het recht, naar eigen keuze, de uitvoering van de overeen-komst geheel of gedeeltelijk op te schorten of de overeenkomst geheel of ge-deeltelijk te ontbinden (zonder tot enige schadevergoeding gehouden te zijn) door middel van een schriftelijke verklaring zonder tussenkomst van de rech-ter (en met onmiddellijke ingang) in de gevallen hieronder genoemd:
• de leverancier in gebreke blijft bij de nakoming van één van zijn verplichtin-gen die voortvloeien uit het Contract en/of deze Inkoopvoorwaarden;
• de leverancier surseance van betaling aanvraagt of deze aan hem wordt verleend, of een verzoek tot liquidatie van de leverancier wordt ingediend, of een liquidatiebevel tegen de leverancier wordt uitgevaardigd;
• een curator of bewindvoerder wordt aangesteld met betrekking tot de leve-rancier; of
• het bedrijf van de leverancier wordt verkocht of opgegeven;
• de voor de uitvoering van de overeenkomst vereiste vergunningen worden ingetrokken; of
• een wezenlijk deel van de bedrijfsmiddelen van de leverancier in beslag wordt genomen.
2. Alle vorderingen die ESS B.V. in de hiervoor in artikel XIX lid 1 bedoelde situaties op leverancier heeft of verkrijgt, zullen terstond en ten volle opeis-baar zijn.

XX. Transmissie
1. Leverancier zal de rechten en verplichtingen die voor hem uit de overeen-komst en deze inkoopvoorwaarden voortvloeien noch geheel, noch gedeelte-lijk aan derden overdragen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ESS B.V.. Betalingen geschieden uitsluitend aan de leverancier.
2. Zal leverancier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ESS B.V. de gehele of gedeeltelijke nakoming van zijn verplichtingen, die voor hem uit de overeenkomst en deze inkoopvoorwaarden voortvloeien, niet aan derden uitbesteden.

XXI. Maatschappelijke verantwoordelijkheid
1. De leverancier is verplicht rekening te houden met de “Regels inzake de handelswijze van leveranciers” van Masco Corporation, zoals uiteengezet in Bijlage 1.
2. ESS B.V. zal Leverancier op verzoek de laatste versies van deze documenten verstrekken.

XXII. Diversen
1. Indien één of meer clausules van deze inkoopvoorwaarden ongeldig zijn of worden, tast dit de geldigheid van de overige clausules niet aan. Ongeldige clausules zullen zodanig worden geherinterpreteerd dat het economisch be-oogde doel van deze clausules wordt bereikt.
2. Alleen de Nederlandse tekst van deze Inkoopvoorwaarden is bindend. In geval van verschillen tussen de Nederlandse tekst en een vertaling in een vreemde taal, is de Nederlandse tekst doorslaggevend.

XXIII. Toepasselijk recht en bevoegde rechter
1. De rechtsverhouding tussen ESS B.V. en Leverancier zal uitsluitend worden beheerst door Nederlands recht, met uitsluiting van het Verdrag der Verenig-de Naties inzake internationale koopovereenkomsten betreffende roerende zaken.
2. Indien de vestigingsplaats van de leverancier in een lidstaat van de Europese Unie is gelegen, is de Rechtbank Amsterdam (Nederland) in beginsel be-voegd om alle geschillen te beslechten die in verband met deze Overeen-komst of daaruit voortvloeiende aanvullende overeenkomsten ontstaan.
3. Indien de vestigingsplaats van de leverancier buiten de Europese Unie is gelegen, zullen alle geschillen die in verband met deze overeenkomst of daaruit voortvloeiende aanvullende overeenkomsten ontstaan en die niet in onderling overleg kunnen worden beslecht, definitief worden beslecht over-eenkomstig het Arbitragereglement van het Nederlands Arbitrage Instituut. De plaats van arbitrage is Amsterdam. De arbitrage geschiedt in het Engels.

Bijlage 1

Masco Corporation Voorschriften inzake leverancierspraktijken

Wij – ESS B.V., als een Masco Group bedrijf – zijn trots op onze reputatie van eerlijkheid, integriteit en uitmuntendheid in alles wat we doen. Daarom verwachten en eisen wij ook dat alle goederen die in onze naam of in naam van een merk van de Masco-familie worden geproduceerd, vervaardigd worden in productiefa-ciliteiten die voldoen aan bepaalde criteria op het vlak van mensenrechten, ar-beidsomstandigheden en milieubescherming.

De selectie van en de zakelijke relaties met onze leveranciers hangen af van de naleving van de volgende normen, die van toepassing zijn op alle producten die wij inkopen:

1. De naleving van alle toepasselijke wetten en voorschriften.

2. Geen tewerkstelling van werknemers die de wettelijk vereiste minimuml eeftijd nog niet hebben bereikt.

3. Geen gebruik van dwangarbeid.

4. Betaling van passende lonen en uitkeringen overeenkomstig de wette-lijke voorschriften.

5. Vermijding van excessieve werktijden die in strijd zijn met de plaatselij-ke wetgeving of die niet in overeenstemming zijn met de plaatselijke handelsgebruiken.

6. Fysieke en mentale dwang van werknemers te vermijden.

7. Onwettige discriminatie van werknemers te voorkomen. In plaats daarvan moet bij de aanwerving meer aandacht worden besteed aan de vaardigheden van de werknemers.

Neem contact op
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

World map

Find our website that's made specifically for you

Flag

You are visiting our Global website. Based on your language preferences, you might be interested in our website for , where you can find information about products that are available there.