Barrièrevrije badkamers en vloeren in zorginstellingen

Barrièrevrije badkamers en vloeren in zorginstellingen

Tijdens het ontwerpen van gebouwen in de gezondheidssector, zoals een ziekenhuis of een revalidatiecentra, staan patiënten en medewerkers centraal. Het herstel van patiënten stimuleert wanneer ze zich in een gezonde en comfortabele omgeving begeven. Daarnaast zorgt deze omgeving ervoor dat de medewerkers hun werkzaamheden prettiger en beter kunnen uitvoeren.

Douchegoten en vloeren

Een vloer krijgt veel te verduren. Hierbij moet je denken aan chemische belasting, loopverkeer, rollend verkeer en het geschuif met meubilair. Doorgaans krijgen zorginstellingen een linoleumvloer, kunststof gietvloer, PVC vloer, vinyl vloer of een rubberen vloer. Deze vloersoorten zijn naadloos, elastisch en vloeistofdicht. Door de antislip werking hebben deze vloeren bijkomende voordelen, namelijk dat je tijdens het douchen bent verzekerd van extra grip en dat de kans op een valpartij wordt verkleind.

In dit artikel bespreken we hoe het herstel van de patiënten bevordert kan worden door middel van de badkamer vloertypes en de juiste inrichting van de badkamer. Wanneer de omgeving is ontworpen om het herstel van de patiënten te bevorderen, is er sprake van een  ‘healing environment.’

Belangrijke factoren die bijdragen aan een healing environment

Diverse factoren spelen een rol om een “healing environment” te creëren, namelijk frisse lucht, daglicht, planten en stilte. Dit resulteert in minder stress en een snellere genezing.
Daarnaast speelt de vloer en de comfort in de badkamer een belangrijke rol. In een comfortabele badkamer bevindt zich onder andere een drempelloze inloopdouche.

Barrièrevrije badkamers in de zorg

Bij het creëren van een barrièrevrije badkamer is het aan te raden om een inloopdouche met douchegoot of douchedrain te plaatsen. Dit type douche brengt meerdere voordelen met zich mee; het is eenvoudig te reinigen, opstapjes worden vermeden en je hebt een tijdbesparende installatie door een enkelzijdig afschot.

Gietvloer met douchegoot

Zoals eerder vermeld, krijgen zorginstellingen veelal naadloze vloeren die 100% vloeistofdicht zijn. Een kunststof gietvloer is hier een mooi voorbeeld van. Wanneer dit vloertype wordt uitgebreid naar de badkamer, raden wij aan om voor de doucheafvoer gebruik te maken van de Easy Drain Compact TAF Low. Deze douche drain is uitgerust met een verlaagd TAF frame die van toepassing is bij dunne vloeren van 3-13 mm.

Vinyl vloer met douchegoot

Indien er voor de vinyl vloer wordt gekozen, raden wij aan om gebruik te maken van de Easy Drain Vinyl. Deze douchegoot is speciaal ontworpen voor een vinyl vloer. Het vinyl kan gemakkelijk worden ingeklemd tussen het rooster en het inbouwdeel, waardoor er een volledig waterdichte installatie ontstaat.

Plug-and-play showerboard

Voor een complete all-in-one drainage met afschot kies je voor de Easy Boards series van Easy Drain. Deze plug-and-play oplossing biedt een eenvoudige, tijdbesparende installatie en 100% waterdichtheid dankzij het SAM systeem (Self-Adhesive membrane). SAM kan worden toegepast op het douche oppervlak, of indien nodig, de complete badkamer. Daarnaast heb je 10 jaar garantie op het SAM systeem en het voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van waterdichtheid.

Om een ‘healing environment’ te creëren moet er rekening gehouden worden met een aantal elementen. Allereerst is een goede inrichting van de badkamer van belang, dat voor comfort en rust zorgt. Tevens een naadloze en gelijkmatige vloer, waarbij een barrièrevrije badkamer snel kan worden gerealiseerd. Dit zijn dan ook musts voor iedere zorginstelling.

Neem contact op
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

World map

Find our website that's made specifically for you

Flag

You are visiting our Global website. Based on your language preferences, you might be interested in our website for , where you can find information about products that are available there.