Het installeren van een douchegoot in 10 stappen

Het installeren van een douchegoot in 10 stappen

Of het nu gaat om nieuwbouw- of renovatie woning, een douchegoot wordt in vrijwel iedere badkamer geplaatst. Een douchegoot plaatsen hoeft absoluut niet moeilijk te zijn. In dit artikel geven we een uitleg over het installeren van een douchegoot met voorgemonteerd afdichtingsdoek (WPS).

Lees voor een optimaal resultaat altijd eerst de handleiding. De exacte instructies zijn afhankelijk van het type douchegoot dat wordt geïnstalleerd. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat je de voorgeschreven materialen in huis haalt. Voer de installatie werkzaamheden altijd uit in overleg met de tegelzetter.

1. Douchegoot plaatsen

Een douchegoot, ook wel (douche)drain genoemd, kan op verschillende plekken in de doucheruimte geplaatst worden. Je kunt er voor kiezen de drain tegen de wand te plaatsen of bij de ingang van de douche. Wanneer je de drain bij de ingang tussen twee muren installeert, voorkom je dat water verder de badkamer instroomt. Houdt er rekening mee dat je speciale wandmodellen hebt, wanneer je de drain tegen de muur wil installeren (eenzijdige of driezijdige montage).

Bovenaan: wandinstallatie - onderaan: vrij in de vloer

2. Schone werkplek

Gedurende de installatie mag er geen vuil in de douchegoot komen. Je kunt de douchegoot beschermen middels het afdichtingsdoek, dat bevestigd is aan de drain, of door gebruik te maken van ander berschermend materiaal.

Lineaire douchegoot

3. Bepaal de hoogte van de douchegoot

Houdt bij het bepalen van de hoogte van de douchegoot rekening met de egalisatielaag, tegelijm en de tegel(dikte). De drain dient gelijk of maximaal 1 tot 2 mm lager dan de afwerkvloer te liggen.

Totale installatie diepte

4. Plaats het inbouwdeel

Met de meegeleverde stelvoeten kan de drain eenvoudig op hoogte worden gesteld en vastgezet. Zorg er altijd voor dat de douchegoot waterpas staat.

Eenvoudig op hoogte verstelbare voetjes

5. Aansluiten op de afvoer

De douchedrain of het sifon kan aan de afvoerbuis gekoppeld worden. Zorg ervoor dat er voldoende afschot in het leidingwerk zit met zo weinig mogelijk bochten. Na koppeling moet de drain op waterdichtheid getest worden.

Test de drain op waterdichtheid

6. Vloer storten

Het is nu tijd om de vloer te storten. Houdt er rekening mee dat de vloer voldoende moet aflopen (1 tot 2%) om het water goed af te voeren naar de drain.

Let op: dek de douchegoot goed af tijdens het storten van de vloer, dit om beschadiging aan de drain te voorkomen!

Afschot richting de douchegoot

7. Voorgemonteerd waterdicht doek

Een voorgemonteerd waterdicht doek zorgt ervoor dat lekken, ten gevolge van foutieve installatie of ongunstige omstandigheden, wordt vermeden. Voor de bouwkundige aansluiting van een afdichtingsdoek wordt flexibele afdichtingspasta gebruikt. Wij bieden hiervoor Easy2Seal 2K rapid aan. Dit is een zeer flexibele en relatief snel hardende afdichtingspasta voor een betrouwbare afdichting.

Maak gebruik van het Water Protection System (WPS) afdichtingsdoek

8. Betegelen

Zowel de vloer als de wand kunnen nu betegeld worden. Zorg ervoor dat je rondom de douchegoot een opening laat. Deze ruimte wordt na het betegelen dichtgekit.

Maak een afschot en laat ruimte vrij voor het afdichten van de voeg

9. Kitten

Na het betegelen en voegen kan de opening tussen de drain en de tegels gekit worden. De hecht vlakken moeten vrij zijn van specie, lijm, voegresten en overige hechting verminderende stoffen.

Zorg ervoor dat hechtvlakken vrij zijn van vuil

10. Plaats het rooster

Maak het inbouwdeel eerst goed schoon, voordat je het rooster gaat plaatsen. Met een in hoogte verstelbaar rooster kun je de hoogte aanpassen aan de tegels.

Eenvoudig verstelbaar tot de tegeldikte

Schoonmaak en onderhoud

Het sifon moet van tijd tot tijd worden schoongemaakt. We raden hiervoor onze Easy Clean set aan.

 Tip: de Easy Clean set verwijderd vastzittend vuil en andere vlekken die moeilijk weg te krijgen zijn en geeft het rooster zijn glans terug.  

Het sifon is eenvoudig te verwijderen en te reinigen
Neem contact op
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

World map

Find our website that's made specifically for you

Flag

You are visiting our Global website. Based on your language preferences, you might be interested in our website for , where you can find information about products that are available there.