7 tips voor een veilige badkamer

7 tips voor een veilige badkamer

Een veilige badkamer klinkt logisch, maar toch bevatten veel badkamers elementen die een valpartij kunnen veroorzaken. Dit kan alle gevolgen van dien hebben. Het heeft betrekking op zowel jong als oud. Bij het inrichten van een nieuwe badkamer is het dan ook van belang om hier rekening mee te houden.

Veiligheid in uw badkamer

De voornaamste redenen voor een valpartij zijn hoge badranden, douche opstapjes, gladde tegels en thermostaatkranen die abrupt van temperatuur veranderen. Dit zorgt er mede voor dat er jaarlijks in Nederland 4000 mensen in het ziekenhuis belanden.

Om te voorkomen dat jij er daar één van bent, is het handig om vroegtijdig voorzorgsmaatregelen te nemen. Lees hieronder hoe je een veilige en barrière-vrije badkamer creëert.

1. Een gelijkmatige vloer

Ouderwetse douchebakken hebben hoge opstapjes. Dit zorgt voor een onnodig obstakel, dat kan leiden tot verwondingen. Om dit obstakel te vermijden kies je bij het uitzoeken van een nieuwe douche voor een barrière-vrije doucheruimte. Bij het plaatsen van bijvoorbeeld een inloopdouche, blijft de douche ondergrond op gelijke hoogte. Dit in combinatie met een lineaire douche goot zorgt voor een snelle drainage van water en verkleint de kans op een valpartij.

2. Zittend douchen

Hoewel dit voor de jongere generatie over het algemeen nog niet van toepassing is, hebben veel senioren baat bij een zitplek tijdens het douchen. Met een douchestoel heeft men de mogelijkheid om  tijdens het douchen uit te rusten. Vanwege het feit dat een douchestoel redelijk veel ruimte in beslag neemt, is ook in dit geval een ruime inloopdouche geschikt.

3. Creëer genoeg loopruimte in de badkamer

Doorgaans zijn senioren badkamers ruim, waarin makkelijk gemanoeuvreerd kan worden. Een ruime badkamer is voor velen een luxe. Toch kan je met de juiste elementen ook in een minder royale badkamer ruimte creëren. Hinderlijke wandkastjes buiten de muur kunnen met inbouw nisjes worden opgelost. Daarnaast kunnen ook de toiletborstelhouder en de toiletpapierhouder in de muur worden opgeborgen. Mocht je over een kleine badkamer beschikken, maar toch willen weten hoe je dit het beste in kunt richten, lees dan het artikel ‘tips om je kleine badkamer groter te laten lijken.’

4. Antislip tegels

Een valpartij in een badkamer gebeurt hoofdzakelijk vanwege gladde tegels. Door te kiezen voor anti slip tegels met stroeve ondergrond wordt deze kans verkleind. Plaats de anti slip tegels daarom niet alleen in de doucheruimte, maar in de gehele badkamer.

5. Thermostaatkraan

Een abrupte temperatuurverandering kan voor een schrikreactie zorgen, dat kan leiden tot een valpartij. Kies daarom voor een thermostaatkraan met temperatuurbegrenzer. Deze is niet alleen handig voor jou, maar ook voor de veiligheid van een ieder die gebruikmaakt van de douche.

6. Wandgrepen

Extra hulp bij het zitten en opstaan is voor senioren geen bijkomstige luxe. Daarom dragen wandgrepen bij aan een veilige badkamer, vooral naast het toilet, bad of douche. Door te kiezen voor een inbouw toiletrolhouder en toiletborstelhouder verwijder je tevens elementen die als obstakel kunnen dienen.

7. Een zwevende wastafel

Een wastafel zonder wastafelmeubel geeft iemand in een rolstoel meer ruimte om bijvoorbeeld de tanden te poetsen. Veel wastafels hebben een wastafelmeubel nodig om het sifon (zwanenhals) te verbergen. De Easy Drain Slim Siphon XF heeft de vlakste toepassing van een sifon . Hierdoor wordt er zoveel mogelijk bewegingsruimte vrijgehouden.

Er komt veel kijken bij het inrichten van een veilige badkamer. Omdat een gemiddelde badkamer zo’n 10 a 15 jaar lang meegaat, brengt het vroegtijdig barrière-vrije inrichten veel voordelen met zich mee. Daar heb jij en anderen lang profijt van.

Neem contact op
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

World map

Find our website that's made specifically for you

Flag

You are visiting our Global website. Based on your language preferences, you might be interested in our website for , where you can find information about products that are available there.