Het waterdicht maken van je badkamer in 10 stappen

Het waterdicht maken van je badkamer in 10 stappen

Sealing Solutions (SAM) is een revolutionair nieuw systeem voor het waterdicht maken van je badkamer en doucheruimte. Dit zelfklevende systeem biedt een eenvoudige en veilige afdichting met 10 jaar garantie op de waterdichtheid. Vrijwel alle ondergronden zijn geschikt, namelijk cementvloeren, droge dekvloeren, keramiek tegels, gipsplaat en hout.

Waarom kies je voor een zelfklevend systeem ten opzichte van een traditionele, vloeibare afdichting?

Geschikt voor elk oppervlak

Sealing solutions is een revolutionair afdichtingssysteem dat gebaseerd is op elastische foam technologie. Het zelfklevende membraan kan direct op de muur en vloeren worden aangebracht zonder gebruik te maken van bijkomend vloeibaar afdichtingsmateriaal. De bovenkant is bedekt met een antibacteriële laag en biedt een ideale ondergrond voor elk soort tegellijm. Sealing Solutions is de ideale oplossing om je douche muren/wanden waterdicht te maken.

Heeft de voorkeur bij professionals

De meeste waterschade komt voort uit verkeerde installatie van vloeistofdichte afdichtingsmembranen, water tot water overdrachten en drainagesystemen. Het gepatenteerde SAM systeem (Sealing Solutions) voorkomt waterschade door gebruik te maken van gratis impact hechting? De niet-geweven zones onderbreken de capillaire beweging van vocht en zorgen voor een 100% waterdichtheid. Sealing Solutions is gecertificeerd volgens ab (P) en ANSI 18110. Dit systeem is ontwikkeld door mensen die meer dan een decennium aan ervaring in de sanitair industrie hebben. Tevens geven professionele installateurs en tegelzetters wereldwijd de voorkeur aan het SAM-systeem.

Meer unieke voordelen:

  • Tijdbesparende installatie (geen droogtijd nodig / bespaart 2 uur)
  • Oppervlakte direct  betegelbaar
  • Geschikt voor diverse soorten bouwchemicaliën
  • Geen vloeistofafdichting meer
  • Snelle en directe verwerking
  • 100% waterdichtheidsgarantie
  • Hoge elasticiteit van het materiaal voorkomt scheuren
  • Onmiddellijk hoge kleefkracht (20 ton / m²)
100% zelfklevend afdichtingsmembraan

HET WATERDICHT MAKEN VAN JE BADKAMER IN 10 STAPPEN

Afdichting is voor elk type badkamer of natte ruimte nodig. Dit geldt voor zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten. Hieronder vind je een korte uitleg over het waterdicht maken van een doucheruimte en/of badkamer in 10 eenvoudige stappen.

Voordat er aan de installatie begonnen wordt, hoort de installatiehandleiding en specifieke kenmerken met de tegelzetter besproken te worden. Om een zo optimaal resultaat te krijgen, is het van belang om de handleiding aandachtig door te lezen. Wij adviseren om de installatie uit te laten voeren door getrainde professionals en in overeenstemming met de bouwvoorschriften.

Het zelfklevende membraan is direct toepasbaar op deze materialen.

 


VOORBEREIDING: OPMETEN VAN RUIMTE EN KEUZE VAN SET

Sealing Solutions (SAM) is verkrijgbaar in diverse sets. Deze sets zijn afhankelijk van het oppervlakte dat waterdicht gemaakt moet worden. Bepaal of je alleen het douchegedeelte, of de complete badkamer wilt afdichten. Het is raadzaam om de L- en U-muur te gebruiken voor het afdichten. Andere afdichtingsset worden voornamelijk gebruikt voor het waterdicht maken van de complete badkamer. Deze sets zijn verenigbaar met betegelbare douche-elementen, wat zorgt voor een veilige en moeiteloze installatie.

  • L-muur (7,5 m² betegelbaar)
  • U-muur (9,75 m² betegelbaar)
  • Seal set 5 m² (17,5 m² betegelbaar)
  • Seal set 7,5 m² (19 m² betegelbaar)
  • Seal set 10 m² (23 m² betegelbaar)
Elke set bevat alle onderdelen die je nodig hebt

Stap 1: Controleer de kleefkracht van het oppervlak

Het wordt aanbevolen om voorafgaand aan de installatie de sterkte van het membraan te testen. Dit doe je met de meegeleverde teststrip. Verwijder de beschermfolie van de teststrip en breng deze aan op de muur. Houd de strip tegen het vlies (grijs) en trek het naar beneden.

Optie 1: als de teststrip van positie verandert bij een neerwaartse trekkracht, is het noodzakelijk om het oppervlak voor te behandelen met een betere hechting alvorens de installatie voort te zetten.
Optie 2: als de teststrip blijft plakken, kun je het afdichtingssysteem zonder de primer gebruiken.

Primer: spuit de primer met een spuitafstand van zo’n 20 cm op de bodem. Doe dit voorzichtig. Afhankelijk van het materiaal laat je het ongeveer 5 tot 15 minuten luchten. Bescherm het gespoten oppervlakte tegen vocht, stof en andere viezigheid.

Gebruik de test strip om de kleefkracht te controleren.

Stap 2: Reinig het werkgebied

Controleer voor het installatieproces of de vloeren en muren schoon zijn. Om een optimale hechting te bereiken moeten alle oppervlaktes schoon en vrij van adhesie reducerende stoffen (bijvoorbeeld stof, zuur, vet) zijn. Zorg ervoor dat de vloer absoluut vetvrij en droog is.

Reinig grondig voordat je begint

Stap 3: Plaats de hoekstukken

Start met het aanbrengen van de hoekstukken. Zorg ervoor dat je alle hoeken bedekt met de (meegeleverde) binnen en buitenste hoekstukken. Het is mogelijk om deze op de gewenste maat te knippen. Eerst verwijder je het laagje beschermfolie van de zijde dat je gaat aanbrengen en plak dit hoekstukje op de muur. Verwijder vervolgens de beschermfolie van de andere delen en plak deze ook. Gebruik een rakel/spatel om eventuele luchtbellen te verwijderen. Hoekstukken zijn de oplossing voor het waterdicht maken van de douchewanden.

Tip: gebruik een rakel/spatel om constante druk uit te oefenen op het afdichtingsmembraan, zodat je eventuele luchtbellen onder het membraan kan verwijderen.

Bedek alle hoeken met behulp van de binnen en buiten stukken.

Stap 4: Breng tape aan op de hoeken en randen

Bedek alle hoeken en randen met de afdichtingstape. Verwijder de beschermfolie, oefen druk uit en verwijder luchtbellen met behulp van een spatel /rakel. Het is van belang dat de afdichtingstape de hoekstukken volledig bedekt.

Tip: verwijder altijd de beschermfolie tijdens het aanbrengen van het afdichtingsmembraan. Wees voorzichtig met het verwijderen van de beschermfolie van het membraan zelf en voorkom daarmee eventuele beschadiging.

De afdichtingstape moet de hoekstukken volledig bedekken.

Stap 5: Dicht sanitaire hulpstukken af.

Gebruik de meegeleverde muur omhulsels om alle sanitaire onderdelen en leidingen die uit de muren of vloer komen af te dichten. Zorg ervoor dat overgangen tussen de muur en buizen vrij zijn van gips en pleisterresten voordat de omhulsels worden aangebracht. Er zijn diverse sets beschikbaar met wisselende lengtes zoals DN50, DN100 en ½”. Gebruik de spatel/rakel om luchtbellen en vouwen te verwijderen.

Zorg voor een schoon oppervlakte voordat je begint met het plakken.

Stap 6: Breng het membraan aan op muren

Bij het aanbrengen van het membraan, verwijder je ongeveer 10 centimeter van het beschermende folie aan de achterkant. Plak het membraan op de muur en trek de beschermfolie langzaam naar beneden. Werk altijd van boven naar beneden en zorg dat het membraan overlapt met de afdichtingstape. Een nieuwe strook afdichtingsmembraan kan worden aangebracht bovenop het donkergekleurde (5 cm/2 “brede) gedeelte van een ander membraan. Gebruik de spatel/rakel om ervoor te zorgen dat het membraan correct wordt aangebracht en om eventuele luchtbellen te verwijderen. Pas wederom op met het verwijderen van de beschermfolie om zo beschadiging te voorkomen.

Markeer en/of knip kleine gaatjes waar sanitaire onderdelen aanwezig zijn.

Stap 7: Correctie en afwerking

Correctie: wanneer er een beschadiging in het afdichtingsmembraan zit, plaats je een stukje afdichtingstape onder de strook en overlap je deze vervolgens met een nieuw membraan.

Afwerking: gebruik de afwerkingstape om de laatste strook non-fleece materiaal van het afdichtingsmembraan af te plakken.

Gebruik hoektape om een membraanstrip aan te plakken of te repareren.

Stap 8: Het afdichten van de badkamervloer.

Vervolg het afdichtingsproces door de douche en/of badkamervloer te beplakken.
Zorg voor voldoende overlap tussen de afdichtingsmembranen. Laat ze tevens de doucheafvoer volledig bedekken.

Belangrijk: waterdichtheid is niet gegarandeerd als de non-fleece naad de doucheafvoer bedekt. Zorg er tevens voor dat er voldoende ruimte over is rondom een lineaire douche afvoer (50 mm).

De membraan moet de doucheafvoer overlappen.

Stap 9: Knip het afdichtingsmembraan uit de doucheafvoer

Knip het afdichtingsmembraan dat de doucheafvoer bedekt zorgvuldig uit. Doe dit indien het afdichten van de badkamer is voltooid.

Knip ruimte voor de doucheafvoer.

Stap 10: Begin met tegelen

Het afdichtingsmembraan kan direct worden betegeld door flexibele tegellijm aan te brengen. Lees meer over de installatie van een doucheafvoer in het bijbehorende blogartikel betreft installatieadvies of bekijk onze installatiehandleiding voor doucheafvoeren.

Direct betegelbaar na afdichting.
Neem contact op
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

World map

Find our website that's made specifically for you

Flag

You are visiting our Global website. Based on your language preferences, you might be interested in our website for , where you can find information about products that are available there.